Home / İslam / “TEENNİ RAHMAN’DAN, ACELE ŞEYTAN’DANDIR”

“TEENNİ RAHMAN’DAN, ACELE ŞEYTAN’DANDIR”

Spread the love

Bir işte acele etmeyip düşünerek hareket etmeye teenni denir. Teenninin zıttı acele etmek yani bir şeyi zamanından önce elde etmeğe çalışmaktır. Vakti gelen hayırlı bir iş için teenniye (yavaş davranmaya) gerek yoktur. Fakat henüz zamanı gelmeyen bir iş için acele eden pişman olur. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bir hadis-i şeriflerinde “Teenni Rahman’dan, acele ise Şeytan’dandır.” buyurmuştur. Diğer bir hadis-i şerifte de “Ahiret işi müstesna, her işte yavaş ve tedbirli davranmak hayırlıdır.” buyrulmuştur.

İnsan, akıbetini güzelce takdir edemediği bir işe başlayacağı zaman acele etmemeli, onu güzelce düşünmelidir. Ta ki, Allahü Teâlâ ona hayırlısını nasip buyursun. Bir hadis-i şerifte “Bir iş yapmak isteyince teenni ile hareket et. Ta ki, Allahü Teâlâ sana ondan bir çıkış yolu göstersin.” buyrulmuştur. Yapılacak işlerde istişare de mühimdir. Müşavere (danışma), bir işin hayırlı olup olmadığını anlamak için işin ehli ile görüşüp fikirlerini almaktır. Müşavere sünnettir. İnsan müşavere neticesinde, bilmediği ve hatırına gelmeyen şeyleri öğrenir, tedbirli olarak hareket etmiş olur. Yalnız kendi fikri ile hareket eden, çok kez pişman olur. Bir hadis-i şerifte: “Müşavere eden zarar görmemiştir.” buyrulmuştur.

Ancak kendisine danışılacak kimse, doğru sözlü, tecrübeli, danışılan iş üzerinde bilgili, hiddet ve gurur gibi hallerden uzak olmalı, kanaatini olduğu gibi söylemekten çekinmemelidir.

İşlerini basiretle ve anlayarak yapmalı, ihtiyatlı ve tedbirli davranmalı, neticesi bilinmeyen şeylere hemen atılmamalıdır. İhtiyatlı ve tedbirli hareket edenler pişmanlık duymazlar. Bununla beraber ihtiyatlı bulunmak, bazen kuruntulardan da ileri gelir. Dikkat etmeli, vehme ve kuruntuya düşmemelidir.

About Süleyman GÖKSU

BU HABERİ OKUMAK İSTERMİSİNİZ?

Muharrem Ayı

Spread the love Muharrem ayı, tarih boyunca insanlık için dönüm noktaları sayılabilecek önemli olayların yer …

Bir Cevap Yazın