Home / İslam / HUTBE OKUNURKEN KONUŞULMAZ

HUTBE OKUNURKEN KONUŞULMAZ

Spread the love

Cuma günü hatip minbere çıkınca namaz bitinceye kadar cemaatin konuşmayıp sükut etmesi, selam alıp vermemesi, nafile namaz kılmaması, tespih okumaması ve aksırana dua etmemesi icap eder. Hatta hutbede Peygamber Efendimizin (s.a.v.) mübarek isimleri zikredilince cemaatin salât ve selam okumaksızın yalnız dinlemesi efdaldir.

İmam Ebu Yusuf’a göre bu halde gizlice salât ve selam okunur.

Selman-ı Farisi Hazretlerinden şu hadis-i şerif rivayet olunmuştur: “İmam hutbeye başladığı zaman susulur.” Diğer bir hadis-i şerifte:

Cuma günü imam hutbe okurken arkadaşına sus desen lağiv yapmış (faydasız söz söylemiş) olursun.” buyrulmuştur.

Yemek ve içmek gibi namazda haram olan şeyler hutbede de haramdır. Hulasa, cemaatin hutbeyi başından sonuna kadar dinlemesi vaciptir.

Birinin bir münker (dine uygun olmayan bir şey)i yaptığını görüp diliyle bir şey söylemeden eliyle, başıyla veya gözüyle işaret etse yahut bir şey haber verildiği zaman başıyla işaret ederek cevap verse sahih olan kavle göre bunda beis yoktur.

İmama yakın olmak uzak olmaktan efdaldir. İmamdan uzak olan da susmalı, hutbeyi dinlemelidir.

İmama yaklaşmak için insanların omuzlarından geçmek mekruhtur. Ancak, imam hutbeye başlamamış bulunursa hem sonra gelenlere bir yer bırakmak hem de yakınlık faziletine ermek için geçmekte beis yoktur. Çünkü evvelce ileriye gitmeyip de açık bırakanlar, o mekânı mazeretsiz boş bırakmışlardır. Amma imam hutbeye başlamış ise mescitte olduğu yerde kalmalıdır.

Hutbeyi dinlerken yüzünü hatibe doğru çevirmek ve namazda oturur gibi oturmak müstehaptır.

About Süleyman GÖKSU

BU HABERİ OKUMAK İSTERMİSİNİZ?

Muharrem Ayı

Spread the love Muharrem ayı, tarih boyunca insanlık için dönüm noktaları sayılabilecek önemli olayların yer …

Bir yanıt yazın