Home / Genel / HATAY MOZAİKLERİ 30 ÜLKEYE İHRAÇ EDİYORLAR

HATAY MOZAİKLERİ 30 ÜLKEYE İHRAÇ EDİYORLAR

Spread the love

TARİH boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan, mozaik sanatının da merkezlerinden olan Hatay’ın tarihi, sanatçılara ilham oldu.

Kentteki, çok sayıda mozaik atölyesinde üretilen eserlere dünyanın her yerinden talep yağıyor. Hatay’da üretilen mozaik eserler, 30 ülkeye ihraç ediliyor. Binlerce yıllık medeniyetlere ev sahipliği yapan ve mozaik müzeleriyle, ziyaretçilerini tarihi yolculuğa çıkaran Hatay’da, eserler ait oldukları dönemin izlerini yansıtıyor. Mermer ihracatıyla uğraşırken, mozaik eserleriyle tanınan ve sergileme alanı bakımından dünyanın en büyük arkeoloji müzesine sahip olan Hatay’da, 2014 yılında kurduğu ekiple mozaik eserler yapmaya başlayan Mustafa Karabay, dünya pazarına açıldı. Karabay, ev dekorasyonu, duvar ve zemin döşemeleriyle tablo olarak kullanılan mozaik eserlerin, en çok otel lobileri süsü ve dini ikonlar olarak tercih edildiğini söyledi.

‘DEVASA MOZAİK ESERLER YAPIYORUZ’

Mermer ihracatıyla uğraşırken Hatay’da mozaik eser yapımında açık görüp buna yöneldiğini anlatan Mustafa Karabay, “Mozaik sanatımızı tanımak ve bunu ileriye taşımak için bu yola koyulduk. İlk önce 60 metrekarelik küçük bir atölyeyle başladık, 5 ustayla beraber. Gayret ettik ve ürünlerimizle beraber fuarlara katıldık. Fuarlara katılımın ardından yurt dışından bir süre sonra çok talep gelmeye başladı. Biz de kendimizi geliştirerek, atölyemizi büyüttük ve şu an 1500 metrekare alanda devasa mozaik eserler yapıyoruz. Dünyanın çeşitli ülkelerine ihracat yapıyoruz.

En büyük pazarımız Amerika, ardından İngiltere, Almanya, Fransa, Belçika, Avusturya diğer taraftan Rusya ve Ukrayna, Orta Doğu’da Katar, Dubai ve Arabistan gibi ülkelere eserlerimizi gönderiyoruz. 30’dan fazla ülkeye ihracat yapıyoruz, birçoğunda proje bazlı çalışıp, ekibimizle beraber yerinde uygulamalar da yapıyoruz” dedi.

‘BUGÜNE KADAR 200 MİLYON PARÇA TAŞI TEK TEK DİZDİK’

Karabay, 2014 yılında başladıkları mozaik eser yapımında ciddi yol katettiklerini ve hem kent hem de ülke ekonomisine katkı sağladıklarını söyledi. Kentin mozaik eser tanıtımına da destek olduklarına değinen Karabay, “2014’ten bu yana aylık 200 metrekarelik üretimi sayarsak şu ana kadar 20 bin metrekare mozaik üretimimiz var. Yani bunu ürettik, uyguladık, sattık. Bunun da parçacıklara hesap edecek olursak yaklaşık 200 milyon parça taş oluyor ve biz bugüne kadar 200 milyon parça taşı tek tek dizdik. 20 bin metrekarenin hemen hemen yaklaşık 16 bini yurt dışına gitmiştir” diye konuştu.

’30 KİŞİLİK EKİBİMİZ, TÜRK VE SURİYELİ SANATÇILARDAN OLUŞUYOR’

Mozaik sanatının titizlik ve yaratıcılık istediğini, bunun için işinin ehli ekiple çalıştıklarını dile getiren Karabay, şunları kaydetti:

“30’dan fazla bir çalışanımız var hepsi usta, hepsi profesyonel. Ekibimizi, hem Türk sanatçılarla hem de Suriyeli sanatçılarla harmanladık. Suriye’den en gözde en tecrübeli en profesyonel sanatçıları getirmeyi başardık, onlarla bu yolu yürüdük. Tabi yaptığımız mozaikler çok özel, herkes mozaik yapar ama onun bir inceliği, sanat değeri, ustalığı, yeteneği var.”

‘TAŞLAR ÖZENLE SEÇİLİYOR’

Türkiye’nin her yerindeki taş fabrikalarından taşları da özenle seçtiklerini söyleyen Karabay, “Ham taşlar Türkiye’nin çeşitli bölgelerindeki fabrikalardan toplanır. Paledyenler, sulu elmas kesimle kalem taşlara dönüştürülür. O taşlar, kerpeten veya mozaik kesme makinesiyle küçük parçalar haline getirilir. Küçük parçalar, file üzerine yapıştırıcıyla dizilir ve sanat eseri ortaya çıkmış olur” diye konuştu.

‘AİLEMİZ MOZAİK İŞİ YAPARDI’

Suriye’de İdlib’in Kafranbel köyünde aile boyu mozaik işi yaptıklarını ve savaştan dolayı 2015 yılında Türkiye’ye geldiklerini dile getiren Heysem Dani (21), “Oradayken bütün köyümüz ve akrabalarımız bu işle uğraşırdı. Savaştan sonra Hatay’a yerleştik, burada da aynı işi yapmaya devam ettik. Benim için başta bir hobiydi. Daha sonra kendimi geliştirdim ve mozaik sanatçılarından biri oldum. Şimdi hem okuyorum hem de mozaik eser yapan ekibin içinde yer alıyorum. Bu iş benim mesleğim oldu, severek yapıyorum” dedi.

About Nevzat Kurt

BU HABERİ OKUMAK İSTERMİSİNİZ?

Özçelik-İş’te Muhtarlarla Siyaset Üstü Memleket Buluşması

Spread the love İskenderun Muhtarlar Derneği Başkanı Ali Rıza Kekeç ve mahalle muhtarları, Özçelik İş …

Bir yanıt yazın