CHP Ormanlık Alanın Depolama Alanına Dönüştürülmesine Tepkisini Sürdürüyor
İskenderun Belediyesi Cumhuriyet Halk Parti (CHP)’li Meclis Üyeleri, CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin ile birlikte, Karayılan Mahallesi 1291 Parsele ait Uygulama İmar Planı değişikliği ile ilgili yerinde açıklamalarda bulundular. CHP’li Vekil Şahin de, konu ile ilgili Bakanla görüştüğünü, kente davet ettiğini, ormanlık vasfını yitirip yitirmediğine birlikte bakmayı teklif ettiğini kaydetti.
Daha önce de bir basın duyurusu ile dile getirdikleri ‘Ormanlık Alanın Depolama Alanına Dönüştürülmesi’ ile ilgili konuyu önemi dolayısıyla depolama ve enerji şalt yapılması düşünülen Alanın tam üzerinde bir kez daha gündeme taşımak istediklerini ifade eden CHP Grup Başkan Vekili Fatin Bereketoğlu; “Biz CHP Grubu olarak 22.07.2022 tarihinde Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına gönderilmek üzere Hatay İl Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğüne itirazımızı gerçekleştirdik. Bu Parsel içerisindeki 135’941.66 m2’lik Alanın Çevre Düzeni Planındaki Orman Alanından çıkartılarak bir özel sektör şirketine tahsis edilerek Liman Geri Hizmet Alanı (Depolama Alanı) haline getirilmesinin Anayasa ve Kanunlara açıkça aykırılık teşkil etmektedir. Ormanlık alanda yapılacak imar değişikliği sadece talep edene maddi menfaat dışında herhangi bir kamu yararı da sağlamayacaktır. Aksine Bölge halkının Oksijen kaynağı olan bütün ağaçlar kesilecek, bir çok canlı yuvasından edilecektir.
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına yaptığımız itiraza süresi içinde yanıt alamadığımız içim zımmi red oldu. Biz de süresi içinde Yürütmeyi durdurma talepli 1291 Parsele ait imar değişikliğinin iptali davasını İdari Mahkemeye açtık. İlgili Mahkeme Başkanlığı da 23.11.2022 tarihinde yerinde keşif ve bilirkişi incelemesi yapılmasına karar vermiştir. Keşif ve bilirkişiden sonra mahkemenin kararına ulaşmış olacağız. Süreç Tarafımızca ve Değerli Hukukçularımızca yakından takip edilmektedir.
500,000 m2 Büyüklüğünde Bir Deniz Alanı Doldurulmuş Oldu
Burada daha önemli bir noktayı vurgulamamız gerekmektedir. Bildiğiniz üzere Liman ve geri hizmetlerinin yapılması amacıyla ilk olarak aynı Özel Şirket tarafından Deniz dolgusu başlatılmış ve aynı bölgede faaliyet gösteren diğer Şirketlere de emsal teşkil ettiğinden sonuç olarak toplamda 500,000 m2 büyüklüğünde bir Deniz Alanı doldurulmuş oldu. Buradaki Ormanlık Alanda da aynı durum mevzu bahistir. Öncelikle 30 Dönümlük Enerji Şalt alanı mevcut 1080 Dönümlük Ormanlık alanına yapılmıştır. Bu operasyonu takiben hiç vakit kaybedilmeden bu defa 135 Dönümlük Ormanlık Alan söz konusu aynı Özel Şirket tarafından Depolama Alanı yapılmak üzere Bakanlık onayıyla Belediyemizce konu gündeme getirilmiş ve CHP grubunun tüm ısrarlı red talebine karşın İskenderun Belediyesi AKP ve MHP’li Meclis Üyelerince konu oy çokluğu ile kabul edilip Bakanlığa olumlu görüş bildirilmiştir.
Söz konusu bölgede bugün yaptığımız drone görüntülü çekimlerden de görüleceği üzere resmen çam ağaçları katliamı başlatılmıştır. Bu operasyonlar aynı bölgede faaliyet gösteren diğer şirketlere de deniz dolgu alanında olduğu gibi emsal teşkil etmesi ve 1080 dönümlük çam ağaçlarıyla dolu ormanlık arazinin tamamının katledilmesi maalesef kaçınılmaz görünmektedir ki bizler çam ağacı katliamına dur demek için bugün katledilmekte olan ormanlık alanda bir farkındalık yaratmak ve kamuoyunun dikkatini çekmek için burada toplandık” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Orman Vasfını Yitirip Yitirmediğine Birlikte Bakalım
Daha sonra söz alan CHP’li Vekil Suzan Şahin, konu ile ilgili bakanlarla görüştüğünü ifade ederek; “Bizim burada yapmak istediğimiz şey kamuoyunu bilgilendirmek. Bu konu ile ilgili ben de kendi başvurularımı, kendi sürecimi anlatmak isterim. Türkiye’de bütüncül bir planlama olmadığı için günlük ranta dönük faaliyetler bizi ve toplumu yaralıyor, zedeliyor, kamu yararını da önlüyor. Bizim en önemli hakkımız yaşam hakkımız. Sağlıklı bir çevrede yaşama hakkımız ihlal ediliyor, yok ediliyor, talan ediliyor. Burada da 1080 dönümlük arazinin orman vasfını kaybettiği sebebiyle burayı depolama alanı gösterdiklerini söylüyorlar.
Sayın bakanla bizzat görüştüm, komisyonda bunu dile getirdim, sayın bakanın bana ilettiği şey, orman bakanlığından gelen yazıda ‘orman vasfını yitirmiştir’ dediği için böyle bir planlamanın yapıldığı oldu. Ben bakanımı buraya davet ettim, misafirim olun, gelin orman vasfını yitirip yitirmediğine birlikte bakalım dedim. Şimdi de ona verdiğim bu sözü tutmak üzere buradayım. Burası orman alanı mıdır, orman vasfını kaybetmiş midir, kaybetmemiş midir, bunu çekimlerimizle basın mensuplarının aracılığıyla kamuoyuna göstermek istiyoruz.
Baktığınız zaman yeşilden başka bir şey görmediğiniz orman alanına 1080 dönümlük bir alana böyle bir depolama alanı yapılması isteniyor. Bu bölge halkına yapılacak en büyük katliamdır. Bölgede bu çarpık yapılaşma yaşam hakkımızı ihlal ettiği gibi sağlığımızı da çok ciddi şekilde tehdit ediyor. Hava kirliliği hat safhada, çevre kirliliği hat safhada… Üstelik bir iklim anlaşmasına imza atmış bir iktidarın var olanları çoğaltmak yerine yok etmesini de anlamış değiliz, samimi bulmuyoruz.
Orman bakanlığı ile çevre bakanlığı arasındaki yazışmanın gerçeği yansıtmadığını halkımız bilsin. Kendi ormanına, kendi çevresine, kendi sağlığına ve kendi yaşam hakkına sahip çıksın” şeklinde konuştu.