Milletvekili Ahrazoğlu: Çiftçi ve köylü gerçekten çok zor durumdadır.
MHP Hatay Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi Mehmet N. Ahrazoğlu, Torba Kanun Tasarısının 123. maddesi hakkında Milliyetçi Hareket Partisi Grubu adına söz aldığı konuşmasına, Kanun Tasarısı’nın 123’üncü maddesinde 6824 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’a geçici bir madde eklendiğini belirterek “Bu geçici madde TEDAŞ’ın alacaklarının tahsiliyle ilgili bir maddedir. Hatırlanacağı üzere, bu madde şubat ayında da gündeme gelmiş, o dönemde Genel Başkan Yardımcımız Adana Milletvekilimiz Sayın Mevlüt Karakaya Bey de bu konuyla ilgili konuşma yapmıştı. Yani, belediyeler ve bağlı kuruluşları ile yüzde 50’sinden fazlası belediyelere ait şirketler ve il özel idarelerinin TEDAŞ’a borçlarının tasfiyesine ve 6824 sayılı Kanun’la yapılandırılan TEDAŞ alacakları için başvuru ve ödeme sürelerinin uzatılmasına yönelik bir düzenlemedir. Dokuz ay sonra yeniden bir başka versiyonla bu kanun Meclisin huzuruna getirilmiştir.” şeklinde başlamıştır.
Ödemelerin, ilk taksitinin 2018 yılının Ocak ayında başlamak üzere, yirmi dört ayda, 24 eşit taksitte yapılması düşünüldüğünü ve bu süre içerisinde ödenen taksitlere herhangi bir zam ve faizin de hesaplanmayacağını belirten Ahrazoğlu, “Bu teklifle çiftçilere, tarımsal sulamada kullandığı elektrik borçlarında bir ödeme kolaylığı sağlanacağı gibi bir ifade de kullanılmaktadır. Aslında sulamayla ilgili herhangi bir ifade de bulunmamaktadır yani çiftçinin sulama borçlarıyla ilgili bir yapılandırma da maalesef yoktur. Bu, TEDAŞ’ın alacaklarının tahsiliyle ilgili bir düzenlemedir. Buradaki alacaklar, çiftçi borcu olarak sunulan borçlar on yıl, belki de daha eskilere dayanan borçlardır. Bundan yedi yıl önce TEDAŞ’ın dağıtımla ilgili işletme hakkı özel şirketlere devredilirken o tarih itibarıyla çiftçilerden, abonelerden olan alacağı yedi yıldır tahsil edilememiştir.” şeklinde açıklama yapmış ve benzer düzenlemenin 2014 yılı Eylül ayında gelmesine rağmen, herhangi bir ödeme yapılmadığını belirterek, “Çünkü bu aboneler kalmamış, ortalıkta böyle bir abone yok, çiftçi yok, çiftçi çiftini çubuğunu bırakmış, terk etmiş, şehirlere doğru göçe başlamış. Burada, sadece, TEDAŞ’ın yıllanmış, donuk, zarar niteliğine dönüşmüş alacaklarının tahsili var yani TEDAŞ yönetimi bunu mevzuat gereği silemiyor, iptal edemiyor, zarar olarak kayıtlara alamıyor. Bunun en büyük sıkıntısının -bence biliyorsunuz ama- ne olduğunu ben söyleyeyim: Bu tahsilatlardan doğacak zararların ya da temerrüde düşmüş olan alacakların üzerine yüklenen faizlerden vazgeçilen kısımlar ilgili kurumun muhasebe kayıtlarında zarar olarak alınacak, bu zarar ya hazine tarafından görev zararı olarak karşılanacak ya da kurum zararı olarak kalacak ama her hâlükârda bu zarar, çiftçinin destek hanesine yazılacaktır. Çiftçiye yapılan bir destek değil, burada bir kurumun alacağının tahsiliyle ilgili bir durumdan bahsedilmektir.” açıklamasını yapmıştır.
Çiftçi ve köylünün çok zor durumda olduğunu belirten Ahrazoğlu, “Çiftçi sizin siyaseten milat olarak kabul ettiğiniz 2002 yılında gelirinin yüzde 9’u kadar borçluyken sizin döneminizde 2015 yılına gelindiğinde çiftçi, gelirinin yüzde 40’ı; 2016 yılına gelindiğinde ise gelirinin yüzde 50’ye kadarını borçlanmış durumdadır. Onun için, bir an önce çiftçinin borçlarının yapılandırılmasının gündeme getirilmesi gerekmektedir.” açıklamasını yapmış ve özellikle ülke genelinde ve seçim bölgesi Hatay ve civarındaki illerde; Adana, Maraş, Mersin gibi illeri de ve Türkiye genelini kapsayacak şekilde tüm çiftçilerin sulama için kullandığı elektrik enerjisi ve üretim girdisi olarak kullanılan akaryakıt ve diğer maliyetlerinin yüksek olmasının büyük sıkıntı yarattığını belirtmiş, “Bu nedenle, özellikle elektrik ve akaryakıt fiyatlarında kesinlikle indirime gidilmesi gerektiğini ifade ediyorum.” açıklamasını yaparak konuşmasını tamamlamıştır.