(Yâsin suresi, ayet 60) Şeytan kelimesi inatla isyan eden cin, insan yahut hayvandan her biri için kullanılır. “Şeytan, Allâh’ın rahmetinden uzak” demektir.
İbn-i Abbas Hazretleri buyurdular ki: İblis’in ismi önceden Azazil idi, Allâhü Teâlâ’nın emrine asi gelip lânete uğradı ve ondan sonra Şeytan diye isimlendirildi.
Şeytanlar erkek ve dişidirler, çoğalırlar, kıyamete kadar ölmezler. Cinler de erkek ve dişidirler, çoğalırlar ama ölürler. Melekler de ise erkeklik ve dişilik yoktur, doğurmazlar ve yiyip içmezler. Şeytan ve cinnin şerleri büyüktür. Şeytan’ın şerri ayetle sabittir (meâlen): “Çünkü Şeytan insana açık bir düşmandır. (Yusuf suresi, âyet 5)
Cinler insanlar gibi iki kısımdır: Mü’min ve kafir. Onların kafirleri devamlı Müslümanlara zarar vermeye uğraşırlar.
Ebû Said Harraz (kuddise sirruh) rüyasında İblis’i gördü. Ona asasıyla vurmak istedi. İblis dedi ki: “Ey Ebû Saîd, biz asadan korkmayız. Biz ancak arifin kalb semasında doğan marifet güneşinin nurundan korkarız.”
Şeytan insana aşırı yemek ve içmek ile musallat olur. İnsan, aşırı yeyip içmeyerek şehvetlerine hâkim olduğu vakit şeytan o kimseye müdahale edemez.
Nefsin ıslahı için beş vakit namazı kılmak lâzımdır. Namazda Allâhü Teâlâ huzurunda elleri bağlamak, ona rükû ve secde etmek sûretiyle nefis ıslah olur.
Nûh Aleyhisselâm gemiden çıktığında şeytanı gördü. Hazret-i Nuh (a.s.) ona dedi ki: “Ey Allah düşmanı, âdemoğlunun hangi ahlâkı senin ve askerlerinin onları saptırıp helâke götürmenize yardımcı olur.”
İblis dedi ki: “Ademoğlu aşırı cimri, haris (çok hırslı), hasedci, zalim ve aceleci ise onu bir kerede kapıveririz.”
Bir kimsede bu huylar toplanırsa ona “Şeytan-ı merid” denir. (Merid, azılı demektir.) Zira bu huylar şeytanların büyük reislerinin huylarıdır.