Home / Rehber / Tarih / FATİH SULTAN MEHMET ZAMANINDA ADALET

FATİH SULTAN MEHMET ZAMANINDA ADALET

Spread the love

İstanbul’un fethinden sonra mahkumları serbest bırakan Fatih Sultan Mehmet Han’ın huzuruna, zindandan çıkmak istemeyen iki papaz getirilir. Bunlar Bizans İmparatoru Kostantin’e adaletli olmasını söylediklerinden dolayı zindana atılmış ve “Böyle adaletsiz bir dünyada içerisi dışarısından daha rahat” deyip hapisten çıkmamaya yemin etmişler. Sultan Mehmet onlara der ki: “Memleketimizi geziniz, Müslüman hakimlerin ve Müslüman halkın davalarını dinleyiniz. Bizde de sizdeki gibi adaletsizlik ve zulüm görürseniz hemen gelip bana bildiriniz ve siz de uzlete çekilmekte haklı olduğunuzu ispat ediniz!”

Bu teklifi kabul eden iki papaz Bursa’da şöyle bir davaya şahit olmuşlar:

Bir Müslüman, bir Yahudi’den at satın almış. Ancak ilk akşam atın hasta olduğu belli olmuş. Müslüman, sabah erkenden Bursa kadısına gelmiş, fakat kadı dairesinde yokmuş. Bir müddet bekleyen dâvâcı, kadının geleceğinden ümidini kesip gitmiş. At ikinci akşam ahırda ölmüş. Bursa kadısı bu haberi duyunca mağdur olan at sahibine: “Mademki, atın elinizde ölmesine benim vazife başında olmayışım sebep oldu. Atın bedelini ben veriyorum” demiş.

Papazlar, İslâm kadısının bu derece adil kararı karşısında hayretler içinde kalmışlar. Başka yere gitme ihtiyacını duymadan hemen İstanbul’a gelmişler. Fatih Sultan Mehmet Han, huzuruna çıkan papazlara:

Ne gördünüz, anlatın.” demiş. Papazlar:

Yüce padişahımız tarafından eyaletlerde kurulan mahkemeler dahi İstanbul’da kurulan mahkemeler gibi adalet icra ediyorlar. Bundan sonra biz zindana girmeyeceğiz. Çünkü sizde böyle adalet tatbik edildikçe, Müslüman olmayanların dahi zulme uğramayacağına inanmış bulunuyoruz” deyip Müslüman olmuşlar.

Fatih Sultan Mehmet Han’a Allah’tan rahmet diliyorum. Mekanı cennet olsun.

About Süleyman GÖKSU

BU HABERİ OKUMAK İSTERMİSİNİZ?

Malazgirt Zaferi

Spread the love İslam tarihi boyunca Müslümanlar arasında, özellikle de İranlılar ve Türkler arasında büyük …

Bir yanıt yazın