Home / İslam / CABİR BİN ABDULLAH BİN AMR (R.A.)

CABİR BİN ABDULLAH BİN AMR (R.A.)

Spread the love

Ensar’dan ve Hazrec kabilesinin Seleme oğullarındandır. Yaşı küçük olduğu halde babasıyla birlikte İkinci Akabe Beyati’nde bulunmuştur. Bedir Gazası’na iştirak etmiş, mücahitlere su taşımıştı. Sonra on sekiz gazada Resul-i Ekrem Efendimizle (sallallâhü aleyhi vesellem) birlikte hazır bulunmuştur.

Hazret-i Cabir (r.a.), kendisinden çok hadis rivayet edilen sahabilerdendir. Ashab-ı Kiram’dan bazıları ve Muhammed bin Ali bin Hüseyin, Amr bin Dinar, Ebuz-Zübeyr el-Mekki, Ata, Mücahit ve başkaları kendisinden hadis rivayet ettiler. (Radıyallâhü anhüm)

Hişam bin Urve: Cabir bin Abdullah’ın Mescid-i Nebevi’de bir ders halkası olduğunu bildirmiştir.

Cabir (r.a.) buyurdu ki: Resulullah’tan (sallallâhü aleyhi vesellem) işittim: ‘Sad bin Muaz’ın vefatından dolayı Arş-ı Rahman titredi’ buyurdular. (Yani öyle mübarek bir zatın ruhunun yükselmesine sevincinden dolayı titredi demektir.)

Bir gazada Resulullah Efendimizden (sallallâhü aleyhi vesellem) bir deve satın almış, sonra Medine’ye varıncaya kadar Peygamber Efendimizin ona binmesini şart koşmuştu. Hazret-i Cabir’in bu samimi ricası sebebiyle Resul-i Ekrem (sallallâhü aleyhi vesellem) kendisi için yirmi beş defa istiğfar etmişlerdir.

Hazret-i Cabir, Akabe’de bulunan Ashab-ı Kiram’dan Medine-i Münevvere’de vefat edenlerin sonuncusudur.

Ashab-ı Kiram’dan Medîne’de vefat edenlerin sonuncusu ise Sehl bin Sad es-Saıdi’dir (r.a.).

Ömrünün sonlarında gözleri görmez olmuştu.

Hicretin 74. senesinde 94 yaşında iken Medine-i Münevvere’de vefat etmiştir. Cenaze namazını, o vakit Medine valisi bulunan Ebaan bin Osman kıldırmıştır. (Üsdül-Gabe)

About Süleyman GÖKSU

BU HABERİ OKUMAK İSTERMİSİNİZ?

Muharrem Ayı

Spread the love Muharrem ayı, tarih boyunca insanlık için dönüm noktaları sayılabilecek önemli olayların yer …

Bir yanıt yazın