Hatay’da Su Zirvesi Gerçekleşti
Hatay’da bugün, Vali Rahmi Doğan’ın başkanlığında, DSİ Genel Müdürü ve ilgili bürokratların katılımıyla “mini su zirvesi” düzenlendi. Zirvede küresel iklim değişikliğinin etkileri, kuraklık ve Hatay’ın içme suyu ihtiyacını karşılamaya yönelik yeni adımlar masaya yatırıldı.
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Hatay Milletvekili Lütfü Kaşıkçı, toplantıya ilişkin yaptığı açıklamada, suyun etkin yönetiminin artık milli bir zorunluluk olduğunu vurguladı.
Barajlarda Doluluk Oranı Düşük Seviyede
Toplantıda öne çıkan en önemli başlıklardan biri, Hatay’daki barajların doluluk oranının bölgedeki iller arasında en düşük seviyede olmasıydı. Bu durumun yaz aylarında ciddi risk oluşturabileceği belirtildi.
DSİ, acil tedbir kapsamında içme suyu için yeni sondaj kuyularının açılacağını ve HATSU ile koordineli çalışılacağını duyurdu. Bu kuyuların yaz aylarının en az zararla atlatılması için geçici çözüm olacağı ifade edildi.
Hatay’ın İçme Suyu İçin Alınan Yeni Kararlar
Zirvede Hatay’ın uzun vadeli su ihtiyacını karşılamaya yönelik şu kararlar alındı:
-
Karaçay Barajı’nın tarımsal sulama fonksiyonunun geçici süreyle durdurulması ve yalnızca içme suyu için kullanılması,
-
Gölbaşı Gölü – Reyhanlı iletim hattı ve arıtma tesisi inşaatının hızlandırılması,
-
Arsuz Gönençay Barajı’nın yapım aşamasına geçilmesi,
-
Arsuz ve Samandağ ilçelerinde Türkiye’de ilk olacak deniz suyu arıtma tesislerinin kurulması,
-
Devam eden göletlerin tamamlanması ve yeni su tutma yapılarının planlanması.
“Uzun Vadeli Projeler Şart”
Milletvekili Lütfü Kaşıkçı, Hatay’ın içme suyu ihtiyacının yalnızca sondajlarla çözülemeyeceğini vurgulayarak, uzun yıllar ihtiyacı karşılayacak kalıcı projelerin devreye alınması gerektiğini söyledi.
Tarımsal Sulama ve Asi Nehri İçin Kararlar Yarın Açıklanacak
Toplantıda ayrıca tarımsal sulama ve Asi Nehri üzerinde yapılacak çalışmalar da gündeme alındı. Bu başlık altında alınan kararların ise yarın kamuoyu ile paylaşılacağı bildirildi.