Home / İslam / Şehitliğin Fazileti

Şehitliğin Fazileti

Spread the love

Allah (cc) yolunda hayatını feda eden kimseye şehit denir. Bu kimselere şehit denmesi ya cennete gideceklerine şahadet edildiği yahut vefat anında bir kısım rahmet meleklerinin hazır bulunup şahadet ettiği, yahut da o kişi kendisi Cenab-ı Hakk’ın huzurunda olduğu halde rızıklandırılacağı içindir. Lügat manası ile de şehit; “şahit (hazır bulunan)” demektir. Şahadet; dinimizde fevkalade yüce bir mertebedir.
Resulullah Efendimiz (s.a.v.) buyurdular ki:
Şehidin kanının ilk damlasıyla günahları bağışlanır, iki huri ile evlendirilir. Akrabasından yetmiş kişiye şefaat hakkı verilir. Murabıt, ribat mahallinde öldüğünde hayatta iken mutat olarak yaptığı amellerinin sevabı kıyamete kadar yazılmaya devam eder. Rızkı kendisine gelmeye devam eder, onunla ferahlanır. Yetmiş huriyle evlendirilir ve ona: ‘Hesap bitinceye kadar dur ve şefaat et’ denilir.”
Ribat: Hudut boylarında din düşmanlarına karşı nöbet beklemektir. Bu kişiye de murabıt denilir. Hakiki ribat ise, insanın en büyük düşmanı olan nefsi emmaresi ile cihat etmesidir. Nefsi ve cismi Allahü Teala’nın taatinde hapsetmenin de ribat olduğu Hadis-i şeriflerde bildirilmiştir.
Cennete ilk girecek üç sınıf ve cehenneme ilk olarak girecek üç sınıf bana gösterildi. Cennete ilk girecek üç kimse:
Şehit, Rabbine ibadetini güzel yapan ve efendisine nasihat eden köle, çoluk çocuk sahibi olup harama gitmeyen, fakir olmasına rağmen kimseden bir şey istemeyen ve bu sebeple görenin kendisini zengin sandığı kimsedir.
Cehenneme girecek üç kimse ise:  Zalim hükümdar, mal ve servet sahibi olup onun hakkını (zekat ve sadaka) vermeyen kimse, kibirli fakir.
Resulullah Efendimiz (s.a.v.), Uhud günü şehid olan Musab bin Umeyr’in (r.a.) başında durdu. -Musab (r.a.), o gün Resulullah’ın sancakdarı idi- Peygamber Efendimiz (s.a.v.) Ahzab Suresi’nin 23. Ayetini okudular ki, meali şudur:
“Müminlerden bir kısım erler vardır ki Allah’a verdikleri ahidde sadık oldular: Kimi adağını ödedi, kimi de gözetiyor ve hiç bir suretle değiştirmediler.”
Sonra buyurdular ki:
“Muhakkak Resulullah, kıyamet gününde sizin şehit olduğunuza Allah katında şahitlik edecektir.”
Ne mutlu, Şehitlik Mertebesine erişenlere…

About Süleyman GÖKSU

BU HABERİ OKUMAK İSTERMİSİNİZ?

Muharrem Ayı

Spread the love Muharrem ayı, tarih boyunca insanlık için dönüm noktaları sayılabilecek önemli olayların yer …

Bir yanıt yazın