Ekonomi Haberleri | Hatay Haber, Hatay Haberleri https://www.hatayinnabzi.com Hatayın Nabzı Tue, 12 Dec 2017 08:19:06 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.5.2 DÖVİZDEKİ HAREKETLİLİĞİN GELİR DAĞILIMI ÜZERİNE ETKİLERİ https://www.hatayinnabzi.com/dovizdeki-hareketliligin-gelir-dagilimi-uzerine-etkileri/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=dovizdeki-hareketliligin-gelir-dagilimi-uzerine-etkileri https://www.hatayinnabzi.com/dovizdeki-hareketliligin-gelir-dagilimi-uzerine-etkileri/#respond Tue, 12 Dec 2017 08:18:32 +0000 http://www.hataytr.com/?p=4693 Yazımda dövizde meydana gelen hareketliliğin gelir dağılımı üzerinde ne gibi etkileri olduğunu anlatmaya çalışacağım. İnsanlar hayatlarını sürdürebilmek için üretmek zorundadırlar. Toplumların üretimleri sonucu elde ettikleri gelirler o toplumdaki üretim sürecine katılanlar arasında adil dağılımı gerçekleşiyorsa ya da zengin ile fakir arasında gelir farkı az ise doğal olarak orada yaşayanların daha mutlu ve birbirleri ile olan …

The post DÖVİZDEKİ HAREKETLİLİĞİN GELİR DAĞILIMI ÜZERİNE ETKİLERİ first appeared on Hatay Haber, Hatay Haberleri.]]>
Yazımda dövizde meydana gelen hareketliliğin gelir dağılımı üzerinde ne gibi etkileri olduğunu anlatmaya çalışacağım.

İnsanlar hayatlarını sürdürebilmek için üretmek zorundadırlar. Toplumların üretimleri sonucu elde ettikleri gelirler o toplumdaki üretim sürecine katılanlar arasında adil dağılımı gerçekleşiyorsa ya da zengin ile fakir arasında gelir farkı az ise doğal olarak orada yaşayanların daha mutlu ve birbirleri ile olan ilişkileri daha barışık olduğu söylenebilir. Genel olarak bu tip toplumlar incelendiğinde eğitim, sağlık ve sosyal açıdan da gelişmiş oldukları görülmektedir. Tersi durumda ise bir ekmeğe muhtaç insanlar, yoksulluktan dolayı eğitimini yarıda bırakan çocuk işçiler ve yaşadıkları toprakları terk etmek zorunda kalan nesiller yetişmektedir. İnsanlar arasında olması gereken sevgi, saygı ve hoşgörünün yerini kin, nefret ve bencillik almaktadır. Ülkemizde de son yıllarda yapılan araştırmalar sonucunda gelir dağılımı konusu en çok tartışılan konular arasındadır. Gelir dağılımının üretim faktörleri arasında nasıl dağıtıldığı kadar elde edilen gelirin reel getirisini etkileyen gelişmelerde bir o kadar önemlidir. Gelir dağılımını ve geliri etkileyen bu söz konusu etmenlerden en önemlilerinden biri de dövizdeki hareketliliktir. Burada hem anlatım kolaylığı olması için hem de dünya ekonomisinin her alanında genel itibari ile Amerikan Doları (USD) kullanıldığı için analizi Amerikan Doları üzerinden yapacağım.

2016 yılının son çeyreğinden bugüne kadar Amerikan Dolarının Türk Lirası karşısındaki fiyat hareketlerine bakacak olursak;  30 Eylül 2016’da 1 USD 3 TL iken 30 Aralık’ta 3,50, 30 Ocak 2017’de 3,88, 27 Haziran’da 3,50 ve son olarak 8 Aralık’ta 3,86 TL olmuştur. Peki yaklaşık son bir yıldaki bu dalgalanma ne anlama gelmektedir. Başka bir deyişle Amerikan Dolarının Türk Lirası karşısındaki bu hareketliliği sadece parasal değişkenleri mi etkilemektedir?

Amerikan Dolarının Türk Lirası karşısında değer kazanması ihraç malları açısından olumlu sonuç doğursa da genel olarak ekonomide yıpratıcı etki yaratmaktadır. Bunun nedeni ise reel üretimin kullandığı hammadde ile ara malının büyük kısmının ithal edilmesi ve beklentiler üzerinde yarattığı olumsuz etkidir. Bunun yanında Amerikan Dolarındaki beklenmedik dalgalanmalar gelir gurupları arasında da olumsuz etkiye neden olmaktadır. Amerikan Dolarının herhangi bir nedenden dolayı artmasının bazı gelir guruplarının gelirini arttırıcı etki yaparken bazı gurupların gelirlerinde ciddi azalmalara neden olmaktadır. Örneğin Türk Lirası karşısında Amerikan Dolarının %10 artması ürettiği malı ihraç eden bir firma için kazançlı olurken, hammaddesini ithal eden başka bir firma için maliyet artışı demektir. Amerikan Dolarındaki artış maliyetlerin artmasına, firmaların maliyet artışını fiyata yansıtmaları durumunda enflasyon oranlarının artmasına, eğer fiyata yansıtamazlar ise üretimi kısmalarına, bu durum da işsizliğin artması anlamına gelmektedir. Ayrıca firmaların genel itibari ile maliyeti minimum seviyesinde tutmak istemesi böyle durumda işgücü ücretlerini mümkün olduğunca en düşük seviyede tutmaları anlamına gelecektir. Firmalar böyle durumlarda genel olarak mevcut çalışanın ücretini en iyi ihtimalle sabit tutmayı, yeni işgücü alımlarında ise daha düşük ücretle işe almayı tercih etmektedirler. Bu durumda doğal olarak ücretliler aleyhine gelir dağılımının yeniden yapılması demektir. Öte yandan elde ettiği geliri tüketen kişi için ise reel gelirinin azalması anlamına gelmektedir. Amerikan Dolarının Türk Lirası karşısında değer kaybetmesine bakacak olursak; bu seferde ürettiği malı ihraç eden firmaların kâr marjını düşürecek, kâr marjının düşmesi ise ilk olarak kârı etkileyecek sonrasında sırayla rant ve ücretin düşmesi yönünde baskı yapacaktır. İthal malların fiyatları TL cinsinden ucuzlaması ile ithal mallarına dayalı üretim yapan firmaların maliyetlerine olumlu etki yapacak olsa da, ülke dışındaki malların da fiyatları TL cinsinden ucuzlayacağından firmaların rekabet gücünü zayıflayacaktır. Bu bağlamda gelir dağılımı ve mevcut gelire etkisine baktığımızda reel gelire kısa süreli olumlu etki yapsa da parasal gelirdeki düşüş bu iyimser havayı alıp götürecektir. Bu durumda yine diğer durumda olduğu gibi gelir dağılımındaki adaletsizliği arttıracaktır. Çünkü Amerikan Dolarının Türk Lirası karşısında beklenmedik bir değer kaybı elinde dolar bulunduranlardan Türk Lirası bulunduranlara doğru gelir transferi anlamına gelecektir. Tüm bu durumlar göz önünde bulundurulduğunda dövizin yerel para birimi karşısındaki beklenmedik hareketliliği; gelirin üretim faktörleri arasındaki dağılımını, mevcut gelirin reel getirisini, geleceğe yönelik beklentileri ve ülkeye yapılacak olan doğrudan yabancı yatırımları olumsuz etkilemektedir.

The post DÖVİZDEKİ HAREKETLİLİĞİN GELİR DAĞILIMI ÜZERİNE ETKİLERİ first appeared on Hatay Haber, Hatay Haberleri.]]>
https://www.hatayinnabzi.com/dovizdeki-hareketliligin-gelir-dagilimi-uzerine-etkileri/feed/ 0
Hayata Destek’e ve Tüm İnsani Yardım Çalışanlarına… https://www.hatayinnabzi.com/hayata-desteke-ve-tum-insani-yardim-calisanlarina/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=hayata-desteke-ve-tum-insani-yardim-calisanlarina https://www.hatayinnabzi.com/hayata-desteke-ve-tum-insani-yardim-calisanlarina/#respond Mon, 21 Aug 2017 13:16:35 +0000 http://www.hataytr.com/?p=4287 Bağdat’taki Birleşmiş Milletler merkezine yönelik bombalı saldırıda 22 BM temsilcisinin hayatını kaybetmesinden bu yana, 19 Ağustos günü farklı coğrafyalarda yaşamlarını riske atarak görev yapan insani yardım çalışanlarını hatırlamak amacıyla Dünya İnsani Yardım günü olarak anılıyor. İnsani krizler ve insani yardım, son yıllarda yalnızca Türkiye özelinde değil dünya genelinde de gündemde çok daha fazla yer bulan …

The post Hayata Destek’e ve Tüm İnsani Yardım Çalışanlarına… first appeared on Hatay Haber, Hatay Haberleri.]]>

Bağdat’taki Birleşmiş Milletler merkezine yönelik bombalı saldırıda 22 BM temsilcisinin hayatını kaybetmesinden bu yana, 19 Ağustos günü farklı coğrafyalarda yaşamlarını riske atarak görev yapan insani yardım çalışanlarını hatırlamak amacıyla Dünya İnsani Yardım günü olarak anılıyor.

İnsani krizler ve insani yardım, son yıllarda yalnızca Türkiye özelinde değil dünya genelinde de gündemde çok daha fazla yer bulan bir konu haline geldi ve kamuoyu tarafından çok daha yakından takip ediliyor. Sebebini kavramak ise güç değil: İkinci Dünya Savaşı’ndan beri insanlık tarihinin gördüğü en büyük insani kriz, 6 yılı aşkın süredir yanı başımızda sürüyor. Suriye Savaşı yüzünden 13,5 milyon insan evini terk etti ve bu insanların 5 milyonu, can güvenliğini ve insan onuruna yaraşır bir geleceği çevre ülkelerde aramak zorunda kaldı.

Dünya geneline baktığımızda, insani krizlerin son yıllarda artışta olduğunu görüyoruz. Şiddet, iklim olayları, aşırı yoksulluk gibi sebeplerden evini terk etmek zorunda kalan insanların sayısı 65,6 milyonla tarihin en yüksek seviyesine ulaştı. Bu endişe verici artışta Suriye krizinin yanı sıra, Yemen, Nijerya, Güney Sudan ve Kolombiya’da yaşanan şiddet olaylarının da büyük etkisi oldu. Üstelik evi başına yıkıldığı, işini kaybettiği ya da çocukları artık okula gidemediği için mülteci olarak başka ülkelere sığınmak zorunda kalan 22,5 milyon mültecinin %86’sının Türkiye, İran, Pakistan, Lübnan ve Uganda’ya sığınmış olması yerel kapasitelerin sınırlarını zorluyor, insani yardımın finansmanında eşi görülmemiş güçlükler doğuruyor.

Bu koşullarda, biz insani yardım çalışanları için, faaliyetlerimizi sürdürmek güçleşiyor ve kırılgan toplulukların temel hak ve ihtiyaçlarına erişimlerini sağlamakta zaman zaman zorlanıyoruz. Daha da önemlisi, engellenemeyen iç çatışmaların ortalama 17 yıl sürdüğü bir dünyada, ihtiyaç sahiplerine ulaşmak için tehlikeli bölgelerde çalışıyor, yaşamlarımızı riske atıyoruz. Her sene ortalama 300 insani yardım çalışanı maalesef öldürülüyor, yaralanıyor ya da fidye için kaçırılıyor.

Eldeki tüm bu veriler gösteriyor ki hem insanlık, hem de insani yardım camiası zor zamanlardan geçiyor. Ancak, her şeye rağmen, direktörü olduğum Hayata Destek Derneği’nde her gün canla başla çalışan 256 insani yardım çalışanına ve Türkiye’de ya da dünyanın farklı yerlerinde görev yapan tüm insani yardım çalışanlarına şunu hatırlatmak istiyorum; bu alanda var gücümüzle çalışmaya devam etmek ve yaratabileceğimiz kalıcı etkilere inanmak için yeterince sebebimiz var.

Tanıklık ettiğimiz şiddet sarmalında sık sık unutsak da geçtiğimiz yüzyıla baktığımızda, birçok yönden hiç olmadığımız kadar iyi bir noktadayız. Savaş ölümleri, soğuk savaş yıllarından dört kat daha az ve devletler arası savaşları önlemekte tarihte hiç olmadığımız kadar başarılıyız. Bunların yanında, uluslararası kalkınma alanında ise 1990 ve 2011 yılları arasında dünyada çocuk ölümlerinin %41 azaldığını ve küresel okur-yazarlık oranının 1970’ten bu yana %54’ten %86’ya çıktığını görüyoruz.

Bu gibi uzun erimli verileri kendimize anımsatmak, insan eliyle gerçekleşen afetlerin engellenebildiği ve doğal afet risklerinin azaltılabildiği bir gelecek hayal etmemizi mümkün kılıyor. Tüm insani yardım çalışanlarına; insani yardım, insan hakları ve uluslararası kalkınma alanlarını kapsayan entegre çözümler üretebildiğimiz, başarılı ve her şeyden önemlisi güvenli bir gelecek dilerim…

The post Hayata Destek’e ve Tüm İnsani Yardım Çalışanlarına… first appeared on Hatay Haber, Hatay Haberleri.]]>
https://www.hatayinnabzi.com/hayata-desteke-ve-tum-insani-yardim-calisanlarina/feed/ 0
Yerli Üretim, Dolar ve Terör Üçgeni https://www.hatayinnabzi.com/yerli-uretim-dolar-ve-emperyalizm-ucgeni/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=yerli-uretim-dolar-ve-emperyalizm-ucgeni https://www.hatayinnabzi.com/yerli-uretim-dolar-ve-emperyalizm-ucgeni/#respond Sun, 11 Dec 2016 17:44:58 +0000 http://www.hataytr.com/?p=3330 Merhaba sevgili okurlarım, bugünlerde malum ülkemiz terör belası bir yandan, dolar belası bir yandan dört bir köşeden sıkıştırılıyor. Başlıktan da anlaşılacağı gibi yerli üretimle dolar ve teröre karşı nasıl bir başarı elde edilir bunun analizini yapacağız. Öncelikle ülkemizde Elektronik alanda yurdumuza gelen her şey yurt dışından gelmektedir. Beyaz eşyayı bu konuda ayrı tutarsak bilgisayar üretimi …

The post Yerli Üretim, Dolar ve Terör Üçgeni first appeared on Hatay Haber, Hatay Haberleri.]]>

Merhaba sevgili okurlarım, bugünlerde malum ülkemiz terör belası bir yandan, dolar belası bir yandan dört bir köşeden sıkıştırılıyor. Başlıktan da anlaşılacağı gibi yerli üretimle dolar ve teröre karşı nasıl bir başarı elde edilir bunun analizini yapacağız.

Öncelikle ülkemizde Elektronik alanda yurdumuza gelen her şey yurt dışından gelmektedir. Beyaz eşyayı bu konuda ayrı tutarsak bilgisayar üretimi telefon üretimi tablet üretimi ve daha bir çok adını sayamadığım elektronik eşyayı yurt dışından temin etmekteyiz.  Aslında beyaz eşya her ne kadar ülkemizde üretilse de entegreler devreler diyotlar Micro denetleyiciler’in %99’u yurt dışından gelmektedir. Maliyeti ucuz olduğu için bunların üretimi ülkemizde yapılamamaktadır. Oysa bu micro denetleyiciler, entegreler Elektronik sektörünün bel kemiğini oluşturmaktadır. Yerli üretim olarak adlandırdığımız ürünlerin bile elektronik devreleri yurt dışından getirilmektedir buda doğal olarak döviz’e olan bağımlılığı arttırmaktadır.

Ülkemizin yapması gereken bu elektronik chipsetleri kendisinin üretmesidir bunların üretimi yapıldığı zaman doğal olarak dışa bağımlılık çok azalacaktır.

Bugün gerek askeri alanda gerekse sosyal yaşamımızda kullanılan tüm elektronik cihazlarda yukarıda saymış olduğum elektronik malzemeler kullanılmaktadır. derhal Türkiye chipset üretimine geçmeli ve kısa sürede doların bu alanda ki etkisini yok edilmelidir.

Ülkemizde hiç azımsanmayacak kadar kendi imkanları ile satın aldığı devreleri birleştirip kendi yazılımı ile bir çok Drone, Aeroquad gibi insansız hava aracı üretebilen lise, üniversite ve Yükseköğretim okuyan öğrenciler var… Hatta kendi devre baskını yapıp lazerle ses transferleri gerçekleştiren insanlar var…

En son 2012’de kendi basımını yaptığı devrelerle Hassa Meslek Yüksekokulu öğrencileri envari çeşit elektronik cihazlar geliştirdi…(Öğrenciler Önlisans Mezunudur)

Öğrencilerin bazıları ile konuştuğum da Türkiye de bu malzemelerin bazılarını bulamadıkları için Çinden sipariş ettiklerini bile duydum. 1 $’a çinden ürün getirten öğrenciler vardı.

Ayrıca yine yerli üretimimiz olan Pardus işletim sistemi  geliştirildi. Çokta güzel gidiyordu bütün devlet kurumlarında bu işletim sistemini kullanmak zorunlu hale getiriliyordu ama bir anda ne olduysa TÜBİTAK tarafından iptal edildi… Hemde okullarda tablet dağıtımı başladığı zaman iptal edildi.

Oysa o gün iptal edilmemiş olsa daha yeni yeni piyasaya giren Android IOS Windows Mobile gibi işletim sistemleri ile yarışacak bir mobil İşletim sistemi yapılabilirdi…

Yine 2011 2012 yıllarında terör örgütleri ile mücadele için insansız hava aracı satın alınmak istendi ve bunun üzerine israil ve amerikaya başvuruldu Amerika ve İsrail Türkiye’ye bunları satmak istemedi o gün bile Türkiye’de doktora ve yükseklisans tezleri için insanlar kendi başına bu insansız  hava araçlarını üretebildi.

Demem o ki Yerli Üretim Elektronik alanda sağlandığı zaman Türkiye’nin dışa bağımlılığı %40 %50 civarında azalır. ve üstüne bu sektörden de Ülkemiz kalkınarak para kazanır.

Saygılarımla bir sonra ki yazımda buluşmak dileğiyle

The post Yerli Üretim, Dolar ve Terör Üçgeni first appeared on Hatay Haber, Hatay Haberleri.]]>
https://www.hatayinnabzi.com/yerli-uretim-dolar-ve-emperyalizm-ucgeni/feed/ 0
Huğlu’dan 1453 Fetih Koleksiyonu https://www.hatayinnabzi.com/hugludan-1453-fetih-koleksiyonu/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=hugludan-1453-fetih-koleksiyonu https://www.hatayinnabzi.com/hugludan-1453-fetih-koleksiyonu/#respond Wed, 01 Jun 2016 10:23:07 +0000 http://www.hataytr.com/?p=2518 Konya’da bulunan Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi’nin, İstanbul’un fethine addettiği ‘1453 Fetih Koleksiyonu’ 5. Uluslararası İstanbul Prohunt Fuarı’nda görücüye çıktı. Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Naci Tanık yaptığı açıklamada, “Tam 563 yıl önce… Gök gürledi, yağdı gülleler taştan surlara. ‘Allah Allah’ edaları ile yürüdü yiğitler. Haliç sırtlarından aştı kadırgalar. Demir zincirler kırıldı. Fatih göründü …

The post Huğlu’dan 1453 Fetih Koleksiyonu first appeared on Hatay Haber, Hatay Haberleri.]]>
Konya’da bulunan Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi’nin, İstanbul’un fethine addettiği ‘1453 Fetih Koleksiyonu’ 5. Uluslararası İstanbul Prohunt Fuarı’nda görücüye çıktı.

Huglu

Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Naci Tanık yaptığı açıklamada, “Tam 563 yıl önce… Gök gürledi, yağdı gülleler taştan surlara. ‘Allah Allah’ edaları ile yürüdü yiğitler. Haliç sırtlarından aştı kadırgalar. Demir zincirler kırıldı. Fatih göründü beyaz atının sırtında. Zafer yakın ama düşman pekti. 29 Mayıs’ta son hücuma kalkıldı. Ertesi gün güneş ayrı bir güzel doğdu. Kuşatma son buldu. Zor oldu ama güzel oldu. Yedi tepeli muhteşem şehir. İşte böyle İstanbul oldu.

Bu destansı hikayenin 563. yıl dönümünde Türkiye’nin ilk av tüfeği üreticilerinden Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi olarak, ölümsüz bir eser bırakmak ve bu kahramanlık öyküsünün hatıralarını her daim yaşatmak istedik. Bunun neticesinde dört aylık bir çalışmanın sonucunda, 1453 Fetih koleksiyonumuzu sizlerle buluşturduk.” dedi.

1962 yılında resmi kurulumu gerçekleşen, 100 yılı aşkın efsanevi tarihe sahip olan ve bugün 450 çalışanıyla 25.000 metrekare alanda faaliyet gösteren kooperatif, çeşitli yayınlarda dünyaca ünlü marka danışmanı Simon Anholt tarafından da övülmüştür.

The post Huğlu’dan 1453 Fetih Koleksiyonu first appeared on Hatay Haber, Hatay Haberleri.]]>
https://www.hatayinnabzi.com/hugludan-1453-fetih-koleksiyonu/feed/ 0
Yöremiz Ürünleri: Yöresel Ürünler Satış Sitesi https://www.hatayinnabzi.com/yoremiz-urunleri-yoresel-urunler-satis-sitesi/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=yoremiz-urunleri-yoresel-urunler-satis-sitesi https://www.hatayinnabzi.com/yoremiz-urunleri-yoresel-urunler-satis-sitesi/#respond Mon, 23 May 2016 07:57:07 +0000 http://www.hataytr.com/?p=2391 Yöremiz Ürünleri Başta Hatay ve Akdeniz olmak üzere Tüm Ülkemizin doğal ve organik Yöresel Ürünler’ini İnternet pazarında halka arz eden bir websitedir. Yöremiz Ürünleri  Hatay,  Gaziantep, Adana, Osmaniye ve Kilis gibi Hatay ve çevresinde bulunan bütün illerden üretilen Ürünleri web sitesinde satışını yapmaktadır. Başlıca sattığı ürünler; Hatay Künefe Peynirler Nar Ekşisi Turunç Ekşisi Salçalar  vb. bir çok çeşitte …

The post Yöremiz Ürünleri: Yöresel Ürünler Satış Sitesi first appeared on Hatay Haber, Hatay Haberleri.]]>
Yöremiz Ürünleri

Yöremiz Ürünleri Başta Hatay ve Akdeniz olmak üzere Tüm Ülkemizin doğal ve organik Yöresel Ürünler’ini İnternet pazarında halka arz eden bir websitedir.

Yöremiz Ürünleri  Hatay,  Gaziantep, Adana, Osmaniye ve Kilis gibi Hatay ve çevresinde bulunan bütün illerden üretilen Ürünleri web sitesinde satışını yapmaktadır.

Başlıca sattığı ürünler;

Hatay Künefe

Peynirler

Nar Ekşisi

Turunç Ekşisi

Salçalar 

vb. bir çok çeşitte ürünler ile müşterilerine geniş bir yelpaze açmaktadır.

The post Yöremiz Ürünleri: Yöresel Ürünler Satış Sitesi first appeared on Hatay Haber, Hatay Haberleri.]]>
https://www.hatayinnabzi.com/yoremiz-urunleri-yoresel-urunler-satis-sitesi/feed/ 0
Nusaybin’de Toplam 402 Terörist Etkisiz Hale Getirildi https://www.hatayinnabzi.com/nusaybinde-toplam-402-terorist-etkisiz-hale-getirildi/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=nusaybinde-toplam-402-terorist-etkisiz-hale-getirildi https://www.hatayinnabzi.com/nusaybinde-toplam-402-terorist-etkisiz-hale-getirildi/#respond Sun, 22 May 2016 10:07:38 +0000 http://www.hataytr.com/?p=2381 Türk Silahlı Kuvvetleri resmi web sitesinden yapılan açıklamaya göre; 21 Mayıs 2014 tarihinde Mardin Nusaybin’de 4 terörist etkisiz hale getirilirken 10 adet el yapımı patlayıcı etkisiz hale getirildi Ayrıca sokağa çıkma yasağı konulduğu bugüne kadar olan zaman zarfın da 402 terörist etkisiz hale getirilmiş olup bölücü Terör örgütü tarafından da toplamda 72 adet bina yakıldı. Yine TSK’nın açıklamasında toplamda …

The post Nusaybin’de Toplam 402 Terörist Etkisiz Hale Getirildi first appeared on Hatay Haber, Hatay Haberleri.]]>
mardin nusaybin operasyonTürk Silahlı Kuvvetleri resmi web sitesinden yapılan açıklamaya göre; 21 Mayıs 2014 tarihinde Mardin Nusaybin’de 4 terörist etkisiz hale getirilirken 10 adet el yapımı patlayıcı etkisiz hale getirildi

Ayrıca sokağa çıkma yasağı konulduğu bugüne kadar olan zaman zarfın da 402 terörist etkisiz hale getirilmiş olup bölücü Terör örgütü tarafından da toplamda 72 adet bina yakıldı.

Yine TSK’nın açıklamasında toplamda Nusaybin’de 991 adet terör örgütü tarafından tuzaklanan el yapımı patlayıcı imha edildi.

 

The post Nusaybin’de Toplam 402 Terörist Etkisiz Hale Getirildi first appeared on Hatay Haber, Hatay Haberleri.]]>
https://www.hatayinnabzi.com/nusaybinde-toplam-402-terorist-etkisiz-hale-getirildi/feed/ 0
BTK Başkanı Sayan: “4,5G teknolojisine geçen kullanıcı sayısı 10 milyonu aştı” https://www.hatayinnabzi.com/btk-baskani-sayan-45g-teknolojisine-gecen-kullanici-sayisi-10-milyonu-asti/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=btk-baskani-sayan-45g-teknolojisine-gecen-kullanici-sayisi-10-milyonu-asti https://www.hatayinnabzi.com/btk-baskani-sayan-45g-teknolojisine-gecen-kullanici-sayisi-10-milyonu-asti/#respond Wed, 18 May 2016 15:43:49 +0000 http://www.hataytr.com/?p=2323 Tüm Telekomünikasyon İş Adamları Derneği (TÜTED) tarafından her yıl düzenlenen Dünya Bilgi Toplumu ve Telekomünikasyon Günü’nde bu sene “Sosyal Etki İçin Bilgi ve İletişim Teknolojileri Girişimciliği” konusu masaya yatırıldı.  Etkinlikte konuşan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan sektörle ilgili çarpıcı rakamları açıklarken, TÜTED Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Dilek Ataman Bağdatlıoğlu, yeni …

The post BTK Başkanı Sayan: “4,5G teknolojisine geçen kullanıcı sayısı 10 milyonu aştı” first appeared on Hatay Haber, Hatay Haberleri.]]>
btk baskani Dr omer Fatih SayanTüm Telekomünikasyon İş Adamları Derneği (TÜTED) tarafından her yıl düzenlenen Dünya Bilgi Toplumu ve Telekomünikasyon Günü’nde bu sene “Sosyal Etki İçin Bilgi ve İletişim Teknolojileri Girişimciliği” konusu masaya yatırıldı.

 Etkinlikte konuşan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan sektörle ilgili çarpıcı rakamları açıklarken, TÜTED Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Dilek Ataman Bağdatlıoğlu, yeni teknolojilerin getireceği yenilikler ile ilgili çarpıcı öngörülerini paylaştı.

Her yıl Mayıs ayında yapılan ve Uluslararası Telekomünikasyon Birliği’nin (ITU) kuruluş yıldönümü de olan “Dünya Telekomünikasyon ve Bilgi Toplumu Günü” kutlamaları, bu yıl TÜTED (Tüm Telekomünikasyon İş Adamları Derneği) ev sahipliğinde Ankara’da gerçekleştirildi. Etkinliğin bu yılki ana teması ise “Sosyal Etki İçin Bilgi ve İletişim Teknolojileri Girişimciliği” oldu. 

Uluslararası Telekomünikasyon Birliği’nin (ITU) 151. yılına denk gelen etkinliğin açılış konuşmasını yapan TÜTED Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Dilek Ataman Bağdatlıoğlu, bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmelerin bütün sektörleri geometrik bir hızda değiştirdiğini vurgulayarak bu değişimin getireceği yenilikleri aktardı. Otomotiv, sigorta, sağlık, yazıcılar, eğitim sektörleri ile ilgili geleceğe yönelik dikkat çekici öngörülerini paylaşan Bağdatlıoğlu, “2018 yılında, yollarda kendi kendine giden arabaları göreceğiz. 2020 yılında araba endüstrisinin başka bir evreye girmesi bekleniyor. Akıllı telefonlardan araç çağırmanın yaygınlaşması ile arabalara ihtiyacın %90 oranında azalacağı tahmin ediliyor. Geleneksel üretim sona erecek. Tesla, Apple ve Google gibi teknoloji şirketleri şimdiden araba üretmeye başladılar.” dedi.

“2025 yılında kömür üretim ocaklarının kapanması bekleniyor”

Sigorta ve enerji sektörü ile ilgili de önemli açıklamalarda da bulunan Bağdatlıoğlu, “Teknolojik ilerlemenin etkisi ile trafik kazaları azalacağı için sigortalar çok ucuzlayacak. Gayrimenkul tamamen değişime uğrayacak çünkü çoğu iş mekândan bağımsız yapılabileceği için insanlar şehirlerin dışında yerleşim alanlarını tercih edecek. Alternatif enerjiler 30 yıl içinde geometrik bir biçimde çoğalacak ve fiyatlar o kadar düşecek ki 2025 yılında kömür üretim ocaklarının kapanması bekleniyor.” şeklinde konuştu.

Konuşmasında sağlık sektörünün geleceğine de değinen Bağdatlıoğlu, “Avuç içine sığacak büyüklükte cihazlar geliştirilerek sağlığımızın takibi ve ölçümü mobil olarak sağlanacak. Bu cihazlar, akıllı telefonlarımız ile çalışacak; retina taraması, kan örneği ve nefesimizi alarak düzinelerce tahlili yapabilecek. Cep telefonu sahibi olan herkes, sağlık servislerine hızlı ve ucuz bir şekilde ulaşabilecek.” dedi.

“3D yazıcılar ile evde kendi ayakkabılarımızı üreteceğiz”

“Artık ayakkabılar, uçak yedek parçaları ve hatta uzay üslerindeki yedek parçalar bu 3D yazıcılar ile basılıyor. Bu senenin sonunda yeni akıllı telefonların 3D tarama yapması bekleniyor.” diyen Bağdatlıoğlu sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Ayağımızı 3D taratıp kendi ayakkabımızı evde üretebileceğimiz bir geleceğe doğru ilerliyoruz. 2027 yılında üretilen her şeyin yaklaşık %10’nun 3D yazıcılar ile üretilmesi bekleniyor. Çin’de 6 katlı ofis binası üretildi bile.”

2020 yılına kadar insanların %70’inde akıllı telefonların olacağını ve böylece herkesin kaliteli eğitim içeriklerine ulaşabileceğini belirten Bağdatlıoğlu, eğitim sistemin de bu nedenle yeniden kurgulanacağının altını çizerek; “Telekomünikasyon sektörünün ülke ekonomisine katkısını artırmak ve genç nüfusumuzun mesleki eğitime ivme kazandırmak amacıyla biz de Türkiye’nin e-öğrenme alanındaki öncü şirketlerinden Enocta’yla birlikte, Teknolojinin Liderleri – Tech Talks Projesini hayata geçirmeyi arzuluyoruz.” müjdesini verdi.

“Türkiye’de mobil penetrasyon oranı yüzde 95,5’e çıktı”

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan ise yaptığı konuşmada, bilgi ve iletişim sektörünün tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de en dinamik ve aktif sektörlerin başında geldiğini ifade ederek, Türkiye’de mobil penetrasyon oranının yüzde 33’lerden yüzde 95,5’e çıktığını söyledi.

Sayan, sabit genişbant penetrasyonunun yüzde 3,4’ten yüzde 9,8’e çıktığını belirterek, “Mobil genişbant penetrasyon oranı 2007’de yüzde 4 iken bugün yüzde 32’ye çıktı. Bu arada internete bağlı hane penetrasyonu yüzde 18.4’den, yüzde 43,6’ya, internet kullanıcı penetrasyon oranı da yüzde 15.8’ten yüzde 40.4’e çıktı.” dedi.

“4,5G teknolojine geçen kullanıcı sayısının 10 milyonu aştı”

2015 yılı sonu itibariyle Türkiye’de elektronik haberleşme sektörünün büyüklüğünün bir önceki yıla göre yüzde 17,6 artarak 39,5 milyar TL’ye ulaştığını ve toplam yatırım miktarının özellikle 4,5G etkisiyle 17,3 milyar TL olduğunu kaydeden Sayan konuşmasının devamında şunları söyledi:

“Türkiye’de mobil abone sayısı 73,8 milyon. Bu artış önümüzdeki süreçte de devam edecek. Özellikle 5G ve nesnelerin interneti teknolojilerinin hayatımıza girmesiyle akıllı binalar, akıllı şehirler, akıllı ulaşım gibi alanlarda birbirimize daha fazla bağlanacağız. Birçok yeni teknoloji bizim yaşam ve üretim yapma biçimimizi çok yakından etkileyecek. Büyük ve güçlü bir haberleşme ve iletişim altyapısı ile bunun önünü açacak şekilde çalışmamız gerekiyor.”

Türkiye’de veri trafiği ile ilgili son rakamları da paylaşan Sayan, sabit geniş bant internet kullanım miktarının bir önceki yıla göre yüzde 47, mobil geniş bant internet kullanım oranının yüzde 88 arttığını ve 1 Nisan’da hayatımıza giren 4,5G teknolojine geçen kullanıcı sayısının ise 10 milyonu aştığını açıkladı.

Açılış konuşmalarının ardından BTK Kurul Üyesi Figen Kılıç moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Ar-Ge ve Girişimciliğin Sosyal Etkisi” konulu panelde ise Cisco Türkiye Genel Müdürü Cenk Kıvılcım, Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, Türk Telekom Regülasyon Genel Müdür Yarımcısı Dr. Ramazan Demir, UBER Türkiye Genel Müdürü Neyran Bahadırlı ve Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Hasan Süel sektörle ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.

The post BTK Başkanı Sayan: “4,5G teknolojisine geçen kullanıcı sayısı 10 milyonu aştı” first appeared on Hatay Haber, Hatay Haberleri.]]>
https://www.hatayinnabzi.com/btk-baskani-sayan-45g-teknolojisine-gecen-kullanici-sayisi-10-milyonu-asti/feed/ 0
Emel Pırlanta ve Takı Kombinleri https://www.hatayinnabzi.com/emel-pirlanta-ve-taki-kombinleri/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=emel-pirlanta-ve-taki-kombinleri https://www.hatayinnabzi.com/emel-pirlanta-ve-taki-kombinleri/#respond Tue, 17 May 2016 15:48:09 +0000 http://www.hataytr.com/?p=2310 Emel Pırlanta Eskiden birçok kişinin sadece vitrinlerden bakabildiği pırlanta ürünler, şimdilerde oldukça avantajlı fiyatlar eşliğinde sunulmasıyla hemen herkesin alım gücüne uygun olmakta ve her kadın günümüzde pırlanta takılar ile olduğundan çok daha fazla etrafına ışık saçabilmektedir. Bunun için yapılması gereken tek şey online alışveriş sistemine özel yapılan kampanyaları takip etmek ve fırsatı kaçırmadan değerlendirmektir. Bunu …

The post Emel Pırlanta ve Takı Kombinleri first appeared on Hatay Haber, Hatay Haberleri.]]>
Emel Pırlanta

Eskiden birçok kişinin sadece vitrinlerden bakabildiği pırlanta ürünler, şimdilerde oldukça avantajlı fiyatlar eşliğinde sunulmasıyla hemen herkesin alım gücüne uygun olmakta ve her kadın günümüzde pırlanta takılar ile olduğundan çok daha fazla etrafına ışık saçabilmektedir. Bunun için yapılması gereken tek şey online alışveriş sistemine özel yapılan kampanyaları takip etmek ve fırsatı kaçırmadan değerlendirmektir. Bunu sizi en cazip haliyle sunan Emel Pırlanta, üstelik sektöründe en seçkin ürünleri bünyesinde barındırarak da tarafınıza ayrıcalıklı bir hizmet sunmaktadır.

tek taş

tektaş

tektaş yüzük

Pırlanta denildiğinde her kadının hayalini süslediğini hepimiz bilmekteyiz. Gerek tasarımındaki incelikleri gerekse kullanıcısına verdiği güç ile tartışmasız en revaçta takılar arasında bulunan pırlantalar, günümüzde alımı konusunda çeşitli avantajların sağlanmasıyla isteyen herkesin kendi çapında pırlanta koleksiyonuna sahip olması mümkündür. Sosyal çevrenizden ötürü sürekli davetlere katılmak zorunda kalmanız, birden fazla takıya sahip olmanızı gerektirir. Bu aşamada Pırlanta Kolyeler arasından farklı şekilde kombine yapabileceğiniz ürünleri seçmeniz, sizlere katılacağınız alanda avantaj sağlayacaktır. Mesela, pırlanta yakut kolye, siyah bir elbisenin üzerinde göz kamaştıran bir görüntü sergileyeceği gibi yakutun renk tonlarında bir elbiseyle bütünleştirildiğin de farklı bir hava yaratacaktır.

pırlanta tek taş

pırlanta tektaş yüzük

pırlanta tek taş yüzük

Dolayısıyla seçimlerinizi bu detayı düşünerek yaptığınızda, sizler için davetler işkence değil, keyif duyacağınız toplantılardan ibaret olacaktır. Ayrıca Pırlanta Beştaş ve Tektaş seçimleriniz de yine her toplantıya uygun tasarımlardan yana yapılırsa, yine avantajlı bir alışverişe imza atmış olursunuz. Unutmayın ki, göz kamaştırmak yapacağınız tektaş veya beştaş yüzük seçimleri sadece sizin elinizde.

beş taş

beştaş

bestas

Biribirinden ışıltılı pırlanta ve diğer değerli taşlardan oluşan koleksiyonuna göz atmak için Emel pırlanta adresine ugramanızı tavsiye ederiz.

The post Emel Pırlanta ve Takı Kombinleri first appeared on Hatay Haber, Hatay Haberleri.]]>
https://www.hatayinnabzi.com/emel-pirlanta-ve-taki-kombinleri/feed/ 0
Türkiye’de hukuk e-ticaretin gerisinde https://www.hatayinnabzi.com/turkiyede-hukuk-e-ticaretin-gerisinde/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=turkiyede-hukuk-e-ticaretin-gerisinde https://www.hatayinnabzi.com/turkiyede-hukuk-e-ticaretin-gerisinde/#respond Wed, 11 May 2016 07:50:19 +0000 http://www.hataytr.com/?p=2250 E-Hukuk Derneği ve MEF Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen E-Hukuk Sempozyumu’nda uzman isimler; e-ticaret, ödeme sistemleri, bitcoin, kişisel verilerin korunması ve pazar yerlerine ilişkin güncel konuları tartıştı. İlki 2015 yılında düzenlenen “Güncel Gelişmeler Işığında Elektronik Ticaret ve İnternet Hukuku Sempozyumunun” ikincisi İstanbul MEF Üniversitesi’nde gerçekleşti.   E-Ticaret ve İnternet Hukuku Derneği (E-Hukuk Derneği) ve MEF Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen etkinlikte …

The post Türkiye’de hukuk e-ticaretin gerisinde first appeared on Hatay Haber, Hatay Haberleri.]]>
E-Hukuk Derneği ve MEF Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen E-Hukuk Sempozyumu’nda uzman isimler; e-ticaret, ödeme sistemleri, bitcoin, kişisel verilerin korunması ve pazar yerlerine ilişkin güncel konuları tartıştı.

Av. Gökhan Uğur Balcı

İlki 2015 yılında düzenlenen “Güncel Gelişmeler Işığında Elektronik Ticaret ve İnternet Hukuku Sempozyumunun” ikincisi İstanbul MEF Üniversitesi’nde gerçekleşti.

 

E-Ticaret ve İnternet Hukuku Derneği (E-Hukuk Derneği) ve MEF Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen etkinlikte e-ticaret, ödeme sistemleri, bitcoin ve pazar yerlerine ilişkin güncel konular sektör temsilcileri, üniversite öğretim üyeleri ve sektörde uzman avukatlar tarafından tartışıldı.

 

Herkese açık ve ücretsiz olan etkinlik, MEF Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin, MEF Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Havva Karagöz ve E-Hukuk Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Av. Gökhan Uğur Bağcı’nın açılış konuşmaları ile başladı.

 

“Hukuk girişimciliği sınırlıyor”

E-tohum Kurucusu Burak Büyükdemir, “Yatırımcı Gözüyle Hukuk” başlıklı konuşmasında, “Türkiye’de hukuk girişimciyi sınırlıyor. Bu nedenle girişimci hızla harekete geçiyor, daha sonra hukuku arıyor.” diyerek bunu önlemek için girişimcilere ilk olarak hukuku öğrettiklerini belirtti. Türkiye’nin girişimcilik için standart bir ülke olmadığını ve bu nedenle Türk girişimcisinin strese ve kaosa daha dayanıklı olduğunun altını çizen Büyükdemir, “Sektördeki gelişmeleri ve hukuk sistemindeki yenilikleri dikkate alarak iş modelimizi her yıl yeniliyoruz” dedi.

 

E-Hukuk Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Av. Gökhan Uğur Bağcı ise konuşmasında, Türkiye’deki yatırım ortamının belirsizliğinin bir risk olmasına rağmen, İsrail’in de benzer politik karmaşaya sahip olduğunu ve yine de dünyanın en gelişmiş 2. girişimcilik merkezi olduğunu belirtti. Türkiye’de hukukun girişimcilerin işini kolaylaştırması gerektiğini söyleyen Bağcı, bardağa dolu tarafından bakarak Türkiye’nin de bunu başarabilmesine yönelik çalışmalara odaklandıklarını ifade etti.

 

 “KOBİ’lerin hukuki bilgisi yetersiz”

Büyükdemir’in ardından IdeaSoft CEO’su Seyhun Özkara “E-Ticarette Hukuki Sorunlara Sektörden Bir Bakış” konulu konuşmasında, e-ticaretin hukuki açıdan tam olarak oturmuş bir yapıya sahip olmadığını aktarırken, özellikle KOBİ’lerin hukuki sorunlar ile karşılaşmadan önce hukuki konuları bilmeleri gerektiğine dikkat çekti.

 

“Ödeme Sistemleri” konulu panelde ise PayU CEO’su Yunus Emre Güzer ve Ödeme ve Elektronik Para Derneği (ÖDED) Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Eliaçık, Bağcı’nın moderatörlüğünde bilgi ve tecrübelerini katılımcılar ile paylaştı. Güzer, PayU olarak bankalarla rekabet etmediklerini, onların üstlenemedikleri riskleri üstlendiklerini belirtti.

 

“E–Ticaret Kurulu kurulabilir”

Av. Gökhan Ahi’nin moderatörlüğünde yapılan “E-ticaret Mevzuatında Güncel Gelişmeler” konulu ikinci panelde de İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Yrd. Doç. Dr. Fatih Aydoğan, gelişen e-ticaret sektörüyle hukukçuların işinin bir yandan zorlaşıyor olduğunu ancak bu gelişmelerle beraber sektörde hukukçuya olan ihtiyacın da arttığını kaydetti.

 

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ndan Gümrük ve Ticaret Uzmanı Ömer Faruk Ergün ise, hükümetin e-ticaretin gelişimine son derece önem verdiğini, 10. Kalkınma Planı’nda ve 64. Hükümet Eylem Planı’nda e-ticaretin geliştirilmesine ve önünün açılmasına yönelik birçok düzenleme yaptıklarını kaydetti. Hükümetin e-ticaretin daha güvenli hale gelmesi için üzerinde çalıştığı “Güven Damgası” konusunda katılımcılara detaylı bilgiler aktaran Ergün, e-ticaret faaliyetlerini izleyip denetlemek ve e-ticaretin gelişmesine engel olan hususları ortadan kaldırmak amacıyla bakanlık bünyesinde “E–Ticaret Kurulu” kurmayı planladıklarını belirtti.

 

BTS Hukuk Bürosu’ndan Av. Tuğrul Sevim da panelin devamında hukukta yapılan tüm düzenlemelerin kendilerine bir takım yükümlülükler doğurduğunu ve bu doğrultuda avukatların ve hukuk bürolarının kendilerini sürekli geliştirmeleri gerektiğini söyledi.

 

“Artık kişinin açık rızası olmadan kişiye ait veriler işlenemeyecek”

Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Yrd. Doç. Dr. Nilgün Başalp “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu” hakkında detaylı açıklamalarda bulundu. “Hassas Veri” kavramı üzerinde duran Başalp, artık açık rıza olmadan kişiye ait verilerin işlenemeyeceğini vurgulayarak, nelerin hassas veri olduğunu, nelerin olmadığını örneklerle açıkladı. Başalp, yurtdışında kişisel verilerin paylaşılması konusundaki cezaların 250 bin eurodan, yıllık cironun %4’üne çıkarıldığını da aktardı.

 

MEF Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Yrd. Doç. Dr. Kadir Berk Kapancı ise “Bitcoin: Yeni bir para?” başlıklı oturumda hukuki olarak bitcoinin para olarak geçmese de pratikte para ile aynı özellikleri taşıdığına dikkat çekti.

 

“Dolandırıcılıkta Türkiye vaka ülke”

Sempozyumun son panelinde ise Av. Yunus Emre Berk’in moderatörlüğünde   “E-Ticarette Pazaryeri İş Modelinde Karşılaşılan Sorunlar” konulu son panelde konuşan GittiGidiyor.com/eBay Türkiye Hukuk Direktörü Av. Serdar Yılmaz, pazar yerlerinin hala tartışılan bir iş modeli olduğunu ifade etti. Yılmaz, sektörde kontrolsüz bir büyüme olduğunu, özellikle bilinçsiz alıcı ve satıcılar nedeniyle sorunlar yaşadıklarını, uymaları gereken çok fazla yasa ve kanun olduğunu ve bunların sürekli yenilenmeye devam ettiğine dikkat çekti.

 

Yılmaz’ın ardından n11.com Hukuk İşleri ve Uyum Müdürü Av. Dilek Akdaş Kökenek, hukukun e–ticaretle birlikle geliştiğini, kendi hukuklarını süreçle birlikte kendilerinin yarattığını söyledi. Özellikle Türkiye’deki dolandırıcılık faaliyetlerini örneklerle açıklayan Akdaş, “Yurt dışındaki yazılım firmaları Türkiye’deki pazaryeri dolandırıcılıklarını kendi yazılımlarını geliştirmek için vaka olarak izliyor, çünkü hayal dahi edilemeyecek yöntemler ortaya çıkabiliyor.” dedi. Yemeksepeti.com Hukuk Müşaviri Av. Duygu Tanıt ise Yemeksepeti.com olarak özellikle hızlı tüketim grubu olmalarından kaynaklı yaşadıkları zorlukları katılımcılara aktardı. Günün sonunda katılımcılar, E – Hukuk derneği tarafından düzenlenen kokteylde canlı müzik eşliğinde günün yorgunluğunu attı.

The post Türkiye’de hukuk e-ticaretin gerisinde first appeared on Hatay Haber, Hatay Haberleri.]]>
https://www.hatayinnabzi.com/turkiyede-hukuk-e-ticaretin-gerisinde/feed/ 0
TASARRUF YAP, PARAN CEBİNDE KALSIN https://www.hatayinnabzi.com/tasarruf-yap-paran-cebinde-kalsin/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=tasarruf-yap-paran-cebinde-kalsin https://www.hatayinnabzi.com/tasarruf-yap-paran-cebinde-kalsin/#respond Fri, 06 May 2016 12:11:07 +0000 http://wp.hataytr.com/?p=1671 Kalorifer peteklerinin duvarla arasına ısı yansıtıcı alüminyum paneller koyun. Aracınızın camları açık gitmesi daha çok yakıt harcamanıza neden olur. Marketlerde indirimlere kanıp ihtiyacınızdan fazla ürün satın almayın. Alacağınız kombi elektronik ateşlemeli olsun. Gündüz ev perdelerini açık tutun ve lamba yakmayın. Rezervuarınız çok su gönderiyorsa içine pet şişe koyarak bu miktarı düşürebilirsiniz. Tencerelerinizin çapı ocağınızdan büyükse …

The post TASARRUF YAP, PARAN CEBİNDE KALSIN first appeared on Hatay Haber, Hatay Haberleri.]]>
Kalorifer peteklerinin duvarla arasına ısı yansıtıcı alüminyum paneller koyun.
Aracınızın camları açık gitmesi daha çok yakıt harcamanıza neden olur.
Marketlerde indirimlere kanıp ihtiyacınızdan fazla ürün satın almayın.
Alacağınız kombi elektronik ateşlemeli olsun.

Gündüz ev perdelerini açık tutun ve lamba yakmayın.
Rezervuarınız çok su gönderiyorsa içine pet şişe koyarak bu miktarı düşürebilirsiniz.
Tencerelerinizin çapı ocağınızdan büyükse daha hızlı ısınır.
Çamaşır ve bulaşık makinelerinizi elektriğin indirimli olduğu gece saatlerinde çalıştırın.
Çelik tencereler, emaye tencerelere oranla yüzde 35 daha fazla ısı tasarrufu sağlar.
Çamaşırlarınızı kalorifer peteklerinde kurutmayın.
Yokuş inerken vitesi boşa atmak yerine ayağınızı gazdan kaldırmayı tercih edin.
Musluk bataryalarınızı fotoselli seçin.
Bulaşık ve çamaşır makinelerinizi alırken ne kadar su ve elektrik harcadığına bakın.
Apartman içi aydınlatmalarda fotoselli lambalar seçin.
Markete gitmeden önce mutlaka liste oluşturun.
Aracınızın bakımını düzenli yaptırarak daha az yakıt tüketin.
Tatile çıkarken buzdolabında bozulacak bir şey yoksa elektrikleri ana sigortadan kesin.
Evinizde floresan ve tasarruflu ampul kullanmaya çalışın.
Çamaşır makineleri ortalama 180 litre su harcar, tam dolmadan çalıştırmayın.
Kredi kullanırken en kısa vadeyi seçerek faizi en düşüğe indirin.
Kombi en çok kapanıp açılırken harcar, en kısıkta sürekli çalıştırın.
Kışa girmeden radyatörlerinizin havasını kontrol edin.
Doğalgaz sobası kullanıyorsanız, en kısıkta ayda bir bakım yapın.
Elektrik süpürgesinin torbasını sık değiştirerek gücünü artırın.
Kullanmadığınız kredi kartları ve banka kartlarınızı kapatın, aidat ödemeyin.
Ekmeğinizi her zaman raf ömrünü düşünerek satın alın.
Yemekler kaynadığında ocağınızı kısın.
Yemeğin kapağını ocaktayken sık sık açmayın.
Uygun yemekleri düdüklü tencerede yapın.
Ekmeklerinizi koparmayın, dilimleyin.
Bayat ekmeklerinizi değerlendirin.
Küçük odalar için büyük ekranlı televizyonlar tercih etmeyin.
Giysileri ıslakken değil, tamamen kuruduktan sonra ütüleyin.
Evinizin sıcaklığını ortalama 20 dereceye ayarlayın.
Tıraş olurken ve diş fırçalarken musluğu açık bırakmayın.
Sıvı sabun kullanmayı tercih edin.
Akıllı sayaçlar ile indirimli elektrik tarifelerinden yararlanın.
Yakın mesafeleri yürüyerek gidin.
Az miktarda su için elektrikli ısıtıcıları tercih edin.
Harcamalarınızı nakit yapmaya çalışın.
Mobilya alırken kaliteli ve uzun ömürlü olanları seçin.
Uçak biletlerini önceden almaya çalışın ve karşılaştırma yapın.
Yatırım haberlerini ve yatırım araçlarını takip edin.
Elinize geçen paraları birikim için kullanmaya çalışın.
Faturalarınızı zamanında ödeyin, zamlı olarak ödemeyin.
Tatil için erken rezervasyon fırsatlarını kullanın.
Evinizin internet bağlantısını, tarife araştırması yaparak seçin.
Finansal kararlarınız için uzmanlara danışmaktan çekinmeyin.
Birikimlerinizi tasarruf hesapları ile değerlendirin.
Kendinize bir kumbara edinin.
Küsurat durumları için her zaman bozuk para bulundurun.
Nakit paranın gücünü kullanın ve pazarlık yapın.
İnternetten alışveriş, kimi zaman en rekabetçi fiyatı sunabilir. Reklamlardan ziyade ihtiyaçlarınıza kulak verin.

The post TASARRUF YAP, PARAN CEBİNDE KALSIN first appeared on Hatay Haber, Hatay Haberleri.]]>
https://www.hatayinnabzi.com/tasarruf-yap-paran-cebinde-kalsin/feed/ 0